Units en basisgroepen
Op DOK12 werken we met units; unit 1-2, unit 3-4, unit 5-6 en unit 7-8. Elke unit bestaat uit een twee basisgroepen. Ieder kind zit in een vaste basisgroep, dat biedt veiligheid en houvast. De basisgroep is de thuishaven van het kind, hier start en eindigt de dag.
Het werken in units heeft de volgende voordelen:
- Het geeft mogelijkheden tot een flexibelere groepsindeling. Zo kunnen wij beter inspelen op verschillen tussen leerlingen.
- Doordat kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten samen leren en werken, leren zij van elkaar.
- Leerkrachten en onderwijsondersteuners van een unit werken veel met elkaar samen en maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Dit komt het onderwijs en de leerlingen ten goede. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid voor een grotere groep leerlingen.
In een unit is er sprake van werken in ateliers. Een atelier biedt de mogelijkheid tot een betekenisvolle leeromgeving, waar de vakspecialist verantwoordelijk is. Dit wordt in iedere unit op een passende manier vorm gegeven, zo is er in unit 1/2 en 3/4 sprake van betekenisvolle atelierhoeken en in unit 5/6 en 7/8 van hele lokalen, het is afhankelijk van onderwijsbehoefte van de doelgroep.
In elke unit hebben de ateliers dezelfde kleuren en functie. Het rode atelier is het taal atelier, hier worden de taalinstructies gegeven. Het groene atelier is het rekenatelier, hier worden de rekeninstructies gegeven en het paarse atelier is het creatief schrijfatelier. Daar worden creatieve taal- en schrijfopdrachten gegeven waardoor onze leerlingen leerstof inoefenen vanuit de doelen uit het (rode) taalatelier. In de ateliers geven de vakspecialisten (tevens basisgroepleerkracht) instructie aan alle leerlingen van hun unit voor hun eigen vakgebied.